Zapiekanka z ziemniakami i jajecznicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 średnie sztuki
  • jajko

    3 sztuki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • kwaśna śmietana

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • groszek zielony

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieram i myjemy, kroimy w cienkie plastry. Na patelnie wrzucamy łyżkę masła i wbijamy jajka. Smażymy do połowy(ma by mało ścięta, lekko surową. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Nakładamy na wierzch jajecznicę. Posypujemy groszkiem i natką pietruszki. Polewamy całość śmietaną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 45 minut w 200 C termoobiegiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 29.08.2013 08:46
Tak, lubię zapiekać różne smaki;)
SmacznaPyza 28.08.2013 22:33
chyba zrobiłabym trochę inaczej czyli roztrzepałabym jajka i polała nimi ziemniaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat