Zapiekanka z ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków (waga po obraniu),

    700 g
  • sera żółtego

    150 g
  • mniejsze papryki (np zielona i czerwona),

    2
  • cebule

    2
  • dużych pieczarek

    5-6
  • mleka

    50 ml
  • sól, pieprz, Przyprawa uniwersalna kucharek., sos sosjowy, papryka, oregano, lyzeczka cukru.

  • lód

    150 30%
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki albo gotujemy w mundurkach, albo obieramy i gotujemy na parze z dodatkiem soli, tak aby były miękkie. Nastepnie przekrawamy każdego wzdłuż na pól i kroimy w dosc cienkie paski. Jaja gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na polplastry lub mniejsze czesci. Będzie nam potrzebna szeroka, dosc duza forma do zapiekania. Naczynie do zapiekania smarujemy tluszczem lub wykladamy folia do pieczenia. Papryke, cebule obieramy, myjemy i kroimy na cienkie paski czy tez piórka, pieczarki obieramy i kroimy cienko. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy cebule z papryka, posypujemy cukrem i vegeta, podsmazamy ok. 2-3 minuty, wrzucamy pieczarki, posypujemy pieprzem i smażymy do momentu, kiedy warzywa i grzymy zmiekna. Mleko mieszamy ze smietanka, dodajemy przyprawy: papryke, sol, pieprz, sos sojowy (kilka kropel) i oregano (lub bazylie), mieszamy. Do formy układamy pierwsza warstwe zapiekanki – ziemniaki, lekko osalamy (w razie potrzeby) i pieprzymy. Nastepnie układamy jaja, potem cebule z papryka i pieczarkami (można tez dodac 1-2 zabki czosnku i np. chilli dla pikanterii). Zalewamy wszystko smietanka z mlekiem. Ser żółty tarkujemy i posypujemy zapiekanke, nastepnie opruszamy oregano. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25 minut w 190-200 stopniach. Ja zaczynam pieczenie od 220, po 10 minutach zmniejszam do 190. Tuz przed podaniem, mieszamy dokladnie cala zapiekanke, ponieważ podczas pieczenia smietanka z mlekiem, splywa nam na dno naczynia. Podajemy na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 08.08.2013 09:16
musi być smaczne :)
rjustysia 15.07.2012 10:23
Co za mnogość kolorów! :)
Tatli 10.01.2012 12:29
oO. musze spróbować, bo apetycznie brzmi :)
ZEWA 19.12.2010 10:19
pycha taka zapiekaneczka
wedith1 17.11.2010 22:23
zapiekanka - 1 klasa! :)
eli_555 23.09.2010 23:58
pycha
iwona332 18.09.2010 20:35
super
SmacznaPyza 11.09.2010 20:39
danie akurat na jesienne dni

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat