Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z szynki, ziemniaków i kalafiora

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka gotowana 250 g
kalafior 1 mały
ziemniaki 5 średnich
ser żółty 100 g
mleko 1 szkl
masło 1 łyżka
mąka pszenna 1 kopiasta łyżka
sól i pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z szynki, ziemniaków i kalafiora

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plastry 0,5 cm. gotować 10 minut w osolonej wodzie. Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki mleka. Naczynie żaroodporne okrągłe o średnicy 26-30 cm(może być do tarty) posmarować tłuszczem. Plastry szynki złożyć na pół lub zwinąć w ruloniki i ułożyć przez środek naczynia, z jednej strony ułożyć ziemniaki, z drugiej kalafiora, oprószyć solą i pieprzem.
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, zrobić zasmażkę.Wlać mleko i zagotować ciągle mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Ser zetrzeć na tartce, dodać do gorącego sosu i rozpuścić.
Polać sosem potrawę i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200*C na 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak