Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z soczewicy i ryżu

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 100 g
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
soczewica zielona 1/3 szkl
jajko 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
pomidor 1 szt

Porada

Mini zapiekaneczki, które bardzo szybko się przygotowuje jeżeli mamy ugotowany ryż i soczewicę. Bardzo dobre na syte śniadanie lub jako dodatek do mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z soczewicy i ryżu

Kroki postępowania

1
Soczewicę i ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Dodatkowo do wody, gdzie będzie się gotował ryż wsypać kurkumę. Wystudzić. Wymieszać ryż z soczewicą.
Krok 1 - Zapiekanka z soczewicy i ryżu foto
2
Dodać jajka, wymieszać i przyprawić pieprzem.
Krok 2 - Zapiekanka z soczewicy i ryżu foto
3
Nałożyć do małych foremek, u mnie tartaletki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok 20min.
Krok 3 - Zapiekanka z soczewicy i ryżu foto
4
Podać z pomidorem pokrojonym na plasterki. Smacznego!
Krok 4 - Zapiekanka z soczewicy i ryżu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 23.02.2015 22:01
ciekawie wygląda
Kuchenka 02.02.2015 19:32
chętnie skosztuję
gosia561 25.01.2015 13:16
ciekawy pomysł
pestka 25.01.2015 12:43
wygląda bardzo smakowicie
Stenka 25.01.2015 12:33
ciekawy przepis
IwonaDD 25.01.2015 11:32
wygląda mega apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak