Zapiekanka z pulpetami i brokułem

Zapiekanka z pulpetami i brokułem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pulpety

  • mięso mielone

    40 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • olej do smażenia

  • ryż

    1 woreczek 100 g
  • brokuł

    1 szt

sos beszamelowy

  • mleko

    1/2 lita
  • mąka pszenna

    4 łyzki
  • masło

    4 łyzki
  • ser żółty

    4 łyżki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 2 łyżkach oleju a bułkę moczymy w wodzie. Do mięsa dodajemy cebulę, odciśniętą bułkę, wbijamy jajko. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem.Z powstałej masy formujemy małe pulpety i podsmażamy na patelni. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, oprószyć mąką i podgrzać, mieszając często łyżką. Zdjąć garnek z ognia i dolać zimne mleko, stale mieszając. Gotować na małym ogniu około 5 min, aż do zgęstnienia, stale mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, wlać połowę sosu beszamelowego,wyłożyć pulpety, brokuł i zalać resztą sosu. Całość posypać serem żółtym i piec 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anka1988

21.08.2017 11:52
smaczna, sycąca zapiekanka, zawiera pyszne składniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat