zapiekanka z pulpetami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    1/2 kg.
  • pieczarki

    1/4 kg.
  • cebula

    2 szt.
  • bułka czerstwa

    1 szt.
  • jajko

  • pomidorki cherry

    8 szt.
  • ziemniaki

    4-3 szt.
  • Szczypiorek cienki

    1 pęczek
  • sól i pieprz

  • bułka tarta pikantna

  • sos

  • śmietana 12%

    1,5 szkl.
  • jajka

    2 szt.
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować sos:Wbić jajka do miski i rozkłócić wlać śmietanę oraz paprykę i kucharka do smaku całość wymieszać i odstawić.Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć,dodać do mielonego mięsa,wbić jajko,dodać sól i pieprz wymieszać dokładnie masę.Z powstałej masy formować niewielkie pulpeciki obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron.Ziemniaki obrać,każdy przekroić na połowę i ugotować w osolonej wodzie ok.10min.Umyte i oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć je na rozgrzanej oliwie z cebulą pokrojoną w piórka.W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układać na zmianę pulpety i ziemniaki,na to wyłożyć pieczarki z cebulą i polać przygotowanym sosem.Na wierzchu układać umyte i pokrojone na ćwiartki pomidory i posypać szczypiorkiem.Zapiec w piekarniku w temp.200st.ok.30min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
olkaaa 17.05.2014 17:19
fajny pomysł
Ola1young 21.02.2014 16:54
fajne danie na obiad
Beata23 27.10.2013 10:27
pyszne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat