Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z mięsa gotowanego i warzyw

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso gotowane 1/2 kg
marchewka 2-3 szt
ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
groszek konserwowy 1 puszka
jajko 2 szt
słonina wędzona 5 dag
śmietana 200 ml
mleko 1/2 szkl
smalec 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa Przyprawa do zup Kucharek- w płynie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z mięsa gotowanego i warzyw

Ugotowane mięso przemielić przez maszynkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. marchewkę obrać, pokroić w kostkę i ugotować, odcedzić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na stopionej słoninie. Połowę cebuli wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi. Drugą cześć cebuli wymieszać z marchewką i groszkiem. Naczynie żaroodporne posmarować smalcem, wyłożyć połowę ziemniaków, posypać ziołami, połowę warzyw, mięso, pozostałe warzywa i ziemniaki. Mleko roztrzepać z jajkami, wymieszać ze śmietaną, polać zapiekankę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 15-20 minut w temp 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 21.05.2013 18:36
fajny przepis na wykorzystanie mięska zupy
olkaaa 13.10.2012 17:07
takiej jeszcze nie robiłam
IlonaAlbertos 15.08.2012 22:12
Zapowiada się apetycznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak