Zapiekanka z makaronu i warzyw

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron grube wstążki

    25 dag
  • cebula

    2 szt
  • kapusta włoska

    20 dag
  • marchewka

    2 szt
  • mleko

    2 szkl
  • jajka

    2 szt
  • masło

    2 łyżki
  • przyprawa kucharek

    1 łyżka
  • szczypiorek usiekany

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    1/2 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zrumienić. Marchew pokroić w słupki i ugotować na parze razem z pokrojoną kapustą. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, włożyć do naczynia żaroodpornego. Do mleka dodać przyprawę kucharek, jajka, szczypiorek, utarty ser, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Tak przygotowanym sosem zalać makaron. Zapiekać w piekarniku w temp 180 stopni około 30 minut. Podawać gorące.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina38 29.01.2014 10:56
moje smaki, takiej jeszcze jednak nie robiłam - muszę spróbować :)
IlonaAlbertos 31.07.2012 23:35
Uwielbiam zapiekanki. Twoja zapowiada się wspaniale.
mirosława4 16.12.2011 17:42
przepis warty wypróbowania
halinka1011 20.03.2011 09:32
świetny przepis
aginaa 20.03.2011 09:28
bardzo fajny pomysl
Dorota59 20.03.2011 09:27
takiej nie robiłam-muszę wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat