Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z kaszy gryczanej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 30 dag
kasza gryczana 50 dag
ser biały 30 dag
jajko 2 sztuki
sól
tymianek
olej 1-2 łyżki
cebula 2 sztuki
Bulion grzybowy 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Kaszę gryczaną opłucz na sicie. Przełóż do garnka, zalej 4 szklankami wody.
Dodaj kostkę bulionową. Gotuj na małym ogniu aż kasza wchłonie cały płyn.
W tym czasie pieczarki oczyść, opłucz i osusz.
Dwie pieczarki pokrój w plasterki, resztę w kostkę.
Cebule obierz, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju.
Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż przez 5 minut.
Do ugotowanej i lekko przestudzonej kaszy dodaj usmażone pieczarki z cebulą.
Biały ser pokrój w kostkę lub pokrusz. Dodaj do kaszy, wymieszaj.
Wbij dwa całe jajka. Dodaj po sporej szczypcie soli oraz mielonego czarnego pieprzu. Dopraw suszonym tymiankiem, starannie wymieszaj składniki.
Spód i boki naczynia do zapiekania wysmaruj olejem (ja tego nie robię).
Nałóż kaszę z dodatkami, wyrównaj starannie wierzch.
Obłóż go pokrojonymi w plasterki pieczarkami.
Naczynie wstaw do piekarnika.
Zapiekaj całość ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 24.02.2015 20:13
ciekawe polaczenie smakow
Klausia 29.01.2015 20:15
ciekawa zapiekanka
Jagódka77 29.01.2015 14:49
moja ulubiona kasza, pyszna
Marta11 15.11.2013 16:21
moze byc smaczne
Joannasz3190 15.11.2013 15:57
Uwielbiam zapiekanki :)
SylwiaMagdaSabin 15.11.2013 15:36
wyglada apetycznie i kusi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak