Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kabaczki
2 średnie -
marchewki
3 -
surowe ziemniaki
5 średnie -
cebula
1 duża -
wędliny
30 - 40 dag -
przecier pomidorowy
2 łyżki -
mąka pszenna
2-3 łyżki -
olej
-
sól
do smaku -
pieprz
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z kabaczka
Kostki kabaczka przysmażyć na oleju, wyjąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć startą marchew, ziemniaki i cebulę. Gdy jarzyny zmiękną dodać pokrojoną wędlinę i smażyć jeszcze około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy, pieprz, sól, a na końcu mąkę pszenną. Układać w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym - na przemian kabaczek i jarzyny. Włożyć do piekarnika i dobrze zapiec.
Komentarze (1)