Zapiekanka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    200 g
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    pół szklanki
  • cynamon mielony

  • bułka tarta

    3 łyżki
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy i mieszamy z łyżką masła.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, to zapobiega przypalaniu się potrawy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w plasteki. Plastry jabłek mieszamy z cukrem i cynamonem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron i jabłka. Zaczynamy i kończymy na makaronie. Górę smarujemy resztą masła. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
daria899 01.03.2012 15:34
mniam
Ewelina47 23.11.2011 14:08
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat