Zapiekanka z jabłkami

Zapiekanka z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron nitki

    200 g
  • jabłka

    1 kg
  • cukier

    pół szklanki
  • Cynamon mielony Prymat

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3 łyżki
  • masło

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka z jabłkami

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i odcedzamy i mieszamy z łyżką masła.Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą, to zapobiega przypalaniu się potrawy.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w plasteki. Plastry jabłek mieszamy z cukrem i cynamonem.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron i jabłka. Zaczynamy i kończymy na makaronie. Górę smarujemy resztą masła. Zapiekamy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

daria899 01.03.2012 15:34
mniam
Ewelina47 23.11.2011 14:08
pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat