Zapiekanka z dziczyzna

Zapiekanka z dziczyzna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    1 kg
  • masło

    20 dkg
  • mleko 2 %

    1/2 szklanki
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory

    2 sztuki
  • rodzynki

    2 łyżki
  • tymianek

    1 łyżka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

    3 szczypty
  • papryka ostra mielona

    4 szczypty
  • sól do smaku

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • dziczyzna

    70 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka z dziczyzna  foto
Mięso pokroić w małe kawałki, ugotować do miękkości, skręcić przez maszynkę.
Krok 2 - Zapiekanka z dziczyzna  foto
Obrać ziemniaki, ugotować jak do obiadu, odcedzić.
Do ziemniaków dodać połowę masła, mleko, gałkę, ugnieść
Krok 3 - Zapiekanka z dziczyzna  foto
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na reszcie masła, dodać zioła, szczyptę pieprzu, wymieszać. Następnie dodać mięso, razem z rodzynkami i papryką, dusić około 5 minut, mieszając.
Krok 4 - Zapiekanka z dziczyzna  foto
Naczynie do zapiekanki wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ziemniaków, następnie mięso z patelni, przykryć pomidorami pokrojonymi w plasterki.
Krok 5 - Zapiekanka z dziczyzna  foto
Na wierzch ułożyć resztę ziemniaków, wygładzić powierzchnię.Piec w temperaturze 190 stopni około 50 minut. Przed podaniem posypać posiekaną pietruszką.
Podawać z ulubioną surówką.
SMACZNEGO!!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Damiano

26.06.2015 08:27
bardzo fajna

mysza75

23.06.2015 10:23
jaka fajna , nie jadłam jeszcze dzika

Małgorzata Pin

23.06.2015 10:22
Fajny przepis, ale takiej jeszcze nie jadłam.

Alex_M

23.06.2015 07:47
czasami składniki lubią znikać ;) albo się zmieniać na coś innego :) wspaniała zapiekanka!

RenataZ-et

22.06.2015 22:19
bardzo fajny pomysł

wwwiolka

22.06.2015 22:00
Bardzo fajny przepis.

Hrabina w kuchni

22.06.2015 21:56
Smaczna zapiekanka.

Bernadeta1

22.06.2015 21:05
na pewno bardzo smaczna zapiekanka, dawno nie jadłam dziczyzny

V_kuchareczka

22.06.2015 20:47
musi być przepyszna

adelajda

22.06.2015 19:43
Dziękuję :) Wpisywałam ale co się stało, to nie wiem ...:) Pozdrawiam :))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat