Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 1/2 kg
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
ser żółty 15 dag
kiełbasa wędzona 15 dag
jajko 4 sz
mąka krupczatka 20 dag
olej 150 ml
proszek do pieczenia 2 łyżki
sól
pieprz
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii z wędzoną kiełbasą

Cukinie myjemy. Jeśli nie są to cukinie młode, obieramy je i wydrążamy nasiona. Młode możemy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Solimy. Odstawiamy na 10 min by puściła sok. Wówczas sok odciskamy (możemy też cukinię odsączyć na sicie).

Obieramy i siekamy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce, zaś kiełbasę kroimy w drobniutką kostkę. Wszystkie te składniki dodajemy do cukinii. Mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty składników. Dodajemy również olej i żółtka. Doprawiamy, mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno, po czym delikatnie mieszamy z cukiniową masą.

Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wykładamy masę warzywną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 03.08.2012 18:50
mniam mniam;)
halina17 31.07.2012 14:36
smaczna zapiekanka
Cukiereczek13 31.07.2012 13:52
super pomysl na obiad :)
Gosposia 31.07.2012 12:39
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak