zapiekanka z brokułami

zapiekanka z brokułami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    250 g
  • brokuła

    1/2 szt
  • pierś z kurczaka

    1 szt
  • mozarella

    1 opakowanie
  • cebula

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Czosnek suszony Prymat

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • mleko

    200 ml
  • gałka muszkatałowa

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania zapiekanka z brokułami

Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Powinien być al dente. Pierś z kurczaka obsyp solą, pieprzem i czosnkiem, pokrój na kawałki. Na patelni podsmaż cebulkę, dodaj pokrojone pieczarki. Gotowe zdejmij, a na patelnię wrzuć kawałki kurczaka. Podsmaż. W osolonej lekko wodzie ugotuj różyczki brokuła. Połącz składniki: makaron, cebulkę z pieczarkami i kawałki piersi kurczaka w jednym naczyniu. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
Przygotuj sos beszamelowy: w małym garnku rozpuść masło, podsmaż na nim mąkę, a następnie wlej mleko. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu, aby rozdrobnić ewentualne grudki (najlepiej jest robić to trzepaczką lub rózgą do ubijania).
Sosem polej składniki zapiekanki, obłóż plasterkami mozarelli. Zapiekaj 10-15 min. w temp. 180 st. aż ser się rozpuści.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Justyna Jussstiii 28.11.2011 09:27
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat