Zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i mięsem mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mięsomielone

    600 g
  • cebula biała

    2 szt
  • czosenek

    3 żabki
  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • sos beszamelowy

  • żółty ser

    350 g
  • bakłażan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniak dokładnie myjemy ii obgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie - odstawiamy je do ostygnięcia. Bakłażany kroimy w centymetrowe talarki i obsmażamy z dwóch stron. Mięso mielone podsmażamy wraz z cebulą i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy pomidory, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy aż woda z pomidorów odparuje. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem warstwami: bakłażany, ziemniaki, mięso, ponownie ziemniaki i bakłażany które są ostatnią warstwą. Całość zalewamy gotowym sosem beszamelowym. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 190°C i po około 30 min posypujemy startym żółtym sera.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
[email protected] 26.07.2013 10:56
bardzo apetyczne
Rafał10 22.08.2012 07:31
super pomysł :) nigdy nie robiłam z bakłażanem i mielonym :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat