Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z bakłażanem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
ryż 1 woreczek
ser żółty 20 dag
pomidor malinowy 3 sztuki
mięso mielone wieprzowe 20 dag
czosnek 3 ząbki
oregano 1 łyżeczka
rozmaryn świeży
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z bakłażanem

Bakłażan kroimy w półksiężyce, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Dwa pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę i siekamy. Mięso wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy z pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem oraz oregano. Ryż gotujemy na półtwardo. W naczyniu żaroodpornym układamy ryż, mięso, bakłażan, półplasterki pozostałego pomidora, posypujemy startym serem, układamy gałązki rozmarynu. Przykrywamy drugą częścią naczynia i zapiekamy 20 minut w 160 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 18.01.2017 21:52
uwielbiam takie zapiekanki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak