Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
makaron świderki
400 gram -
pieczarki
500 gram -
Kukurydza z Puszki
1 op -
kiełbasa chuda
2 pętka -
cebula biała
3 szt -
ser żółty
400 gram -
oregano
do smaku -
bazylia
do smaku -
sól
do smaku -
pieprz
do smaku -
ketchup
do smaku -
brokuły
500 gram
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka \"wiosenny zawrót głowy\"
Następnie: pokroić w plasterki i usmażyć osobno: pieczarki, kiełbasę i cebulę.
Po usmażeniu połączyć te składniki na jednej patelni i dodać kukurydzę oraz oregano, bazylię, sól i pieprz. Brokuły gotować 3 min i odsączyć, następnie pokroić w różyczki.
Wszystkie przygotowane składniki dzielimy na 2 części, makaron na 3.
W wysokim naczyniu żaroodpornym układamy po kolei: makaron, mieszankę z patelni, kilka sztuk brokuła i starty ser. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Ostatnią warstwę zapiekanki przykrywamy makaronem oraz startym serem i posypujemy bazylią i oregano.
Zapiekamy w temp. 170 stopni, ok 20 min.
Do zapiekanki najlepiej pasuje ketchup.
Komentarze (4)