Zapiekanka wegetariańska

Zapiekanka wegetariańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    8
  • makaron rurki

    30 (ugotowany)
  • pieczarki

    30 dag
  • marchew

    1
  • cebula

    1
  • seler korzeniowy

    1
  • papryka czerwona

    1
  • ser żółty

    30 dag
  • kasza jęczmienna

    1 woreczek
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka wegetariańska foto
Oczyszczamy pieczarki i kroimy je na mniejsze kawałki lekko je podsmażamy na patelni , pod koniec smażenie dodajemy pokrojoną cebulę , startą marchewkę ,starty sekel oraz pokrojoną paprykę. Dusimy całość przez około 10 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 2 - Zapiekanka wegetariańska foto
Następnie układamy warstwę ziemniaków pokrojonych w plastry ,ziemniaki wcześniej gotujemy na to warstwę pieczarek z warzywami następnie makaron ugotowany. Na to dajemy warstę ugotowanej kaszy jaglanej.
Krok 3 - Zapiekanka wegetariańska foto
Wszystkie czynności powtarzamy do skończenia się wszystkich składników . Na sam koniec dajemy warstwę sera żółtego oraz warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków.
Krok 4 - Zapiekanka wegetariańska foto
Wierzch zapiekanki polewamy sosem beszamelowym.
Wykonanie sosu beszamelowego:
3 łyżki masła rozpuszczamy na patelni dodajemy 3 łyżki mąki i lekko podsmażamy na koniec dodajemy około 2 szklanki mleka oraz sól i pieprz . Wszystko energicznie mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Krok 5 - Zapiekanka wegetariańska foto
Gotową zapiekankę wstawiamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ania67 13.04.2015 19:05
Musi być pyszna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat