Zapiekanka w cieście filo z pieczonymi buraczkami, oliwkami, suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna zapiekanka warzywna w chrupiącym i delikatnym cieście filo. Znajdziecie w niej buraki, oliwki, suszone pomidory oraz szpinak.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • cebula

    2 sztuki
  • szpinak

    400 gramów
  • buraki

    4 sztuki
  • czosnek marynowany

    4 ząbki
  • kapary

    1 łyżka
  • oliwki zielone Smak

    8 sztuk
  • czarne oliwki Smak

    8 sztuk
  • pomidory suszone z ziołami Smak

    8 sztuk
  • orzeszki piniowe prażone

    2 łyżki
  • jaja

    2 sztuki
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • ser camembert

    2 sztuki
  • masło

    3 łyżki

Do smaku:

  • sól morska - MŁYNEK Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

Do dekoracji:

  • świeże listki ziół

  • śmietana 12%

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Upiecz buraki.

Na patelni smażymy pokrojoną cebulę, szpinak  dodajemy pokrojone: czosnek, kapary, oliwki, suszone pomidory, orzeszki pinii. Doprawiamy do smaku.

Śmietanę łączymy z jajkami i doprawiamy do smaku.

Delikatnie rozwijamy ciasto filo, pojedynczo układając w formie do tarty. Smarujemy rozpuszczonym masłem brzegi, środek i wykładamy farsz połączony ze śmietaną i jajkami. Na tak przygotowany farsz nakładamy plastry buraczków, plastry sera i wkładamy do piekarnika  na 30 minut temp. 180°C.

Podajemy ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat