Zapiekanka - Smak Wiosny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    0,5 kg
  • ziemniaki młode

    1 kg
  • ser żółty

    25 dag
  • masło

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    0,5 szklanki
  • sól, pieprz

  • Fix - kotlety mielone

  • Kucharek SMAK WIOSNY

  • pęczek koperku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy , myjemy, ucieramy na tarce na grubych oczkach, dokładnie odsączamy z wody.
Mięso mielone mieszamy z fixem do kotletów mielonych.
W rondelku rozpuszczamy masło, odstawiamy z ognia, dodajemy pół szklanki śmietanki, posiekany koperek, 2 łyżeczki kucharka, pieprz, pokrojony w kostkę ser (15dag) (cały czas mieszając). Stawiamy na ogień, gotujemy na małym ogniu aż ser się rozpuści.
Gotowy sos wlewamy do utartych ziemniaków, dokładnie mieszamy.
Do naczynia żaroodpornego układamy połowę masy ziemniaczanej, mięso mielone, plastry pozostałego sera żółtego i na górę drugą część masy ziemniaczanej.
Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180°C 30 minut.
SMACZNEGO!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka189 27.02.2011 11:04
ale mi smaka narobiłaś
Henryka2 26.01.2011 23:30
Powiało wiosną!
misia53 31.08.2010 23:46
Lubię zapiekanki
pawel6 17.08.2010 17:10
Pyszna taka zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat