Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ryżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 2 woreczki
łopatka 80 dag
cebula czerwona 3 szt
papryka czerwona 2 strąki
papryka żółta 1 szt
pieczarki 70 dag
olej do smażenia
ocet 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 4 ząbki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ryżowa

Mięso opłukujemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, odkrawamy gniazda nasienne a miąższ kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i smażymy na nim mięso na rumiano z papryką. Przekładamy na talerz.Pieczarki oczyszczamy i kroimy w średnią kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni po mięsie dolewając łyżkę oleju. Przygotowujemy sos: dwie szklanki wody wlewamy do garneczka, dodajemy ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem a na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Do pieczarek dodajemy mięso z dodatkami i sos. Całość zagotowujemy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odsączamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy sos z mięsem i pieczarkami. Mieszamy.Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok.50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 13.09.2013 19:45
smaczny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak