Zapiekanka mięsno-makaronowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Baza mięsno-makaronowa

  • makaron świderki

    250 g
  • mięso mielone

    800 g
  • ser żółty

    100 g
  • cebula czerwona

    1
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oregano

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki

Sos

  • śmietana słodka

    1 szklanka
  • mąka

    2 łyżki
  • oregano

    1 łyżeczka
  • bulion drobiowy

    500 ml
  • masło

    2 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • ketchup pikantny

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekanka mięsno-makaronowa foto
Na 2 łyżkach oleju podsmażamy lekko drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy pieprzem i oregano i smażymy wszystko przez 10 minut.
Krok 2 - Zapiekanka mięsno-makaronowa foto
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Krok 3 - Zapiekanka mięsno-makaronowa foto
Przygotowanie sosu:
W garnku rozgrzewamy 4 łyżki oleju wraz z 2 łyżkami masła.Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy śmietankę i bulion.Doprawiamy ketchupem i oregano. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
Krok 4 - Zapiekanka mięsno-makaronowa foto
Makaron łączymy z mięsem, wlewamy sos i wszystko dokładnie mieszamy. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 5 - Zapiekanka mięsno-makaronowa foto
Wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy ok.30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gocha29 23.03.2015 10:49
Proste i sycące danie.
Seba 22.03.2015 06:28
bardzo dobra
Internetowa Kuchnia 21.03.2015 18:50
Chętnie bym teraz zjadła taką zapiekaneczke ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat