Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowo-bakaliowa

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 300 gram
ser biały 0,5 kg
śmietana 0,5 szklanki
mleko 2-3 łyżki
jajko 4 sztuki
cukier do smaku 120 gram
orzechy włoskie 3 łyżki
rodzynki 1/3 szklanki
morele suszone 1/3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowo-bakaliowa

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Morele i orzechy kroimy. Mieszamy z rodzynkami.
Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dokładamy ser, mleko i śmietanę. Do mieszaniny dokładamy przygotowane bakalie. Całość mieszamy z ugotowanym makaronem. Wykładamy do przygotowanego naczynia i zapiekamy około 50 minut w 180°C.

To proste w przygotowaniu, niewyszukane jedzenie kojarzy się z dzieciństwem, wakacjami u babci. Polecam na piątkowy obiad.

Przed podaniem wierzch można posypać cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 26.09.2013 00:17
Znakomita, tylko taką robić.
Katarzyna59 24.09.2013 08:28
pyszna zapiekanka
marcia7 22.08.2013 01:06
odważne połączenie smaków
Róża1 21.08.2013 23:32
fantastyczny pomysł:-)
treonina 21.08.2013 23:19
oryginalne połączenie smaków!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak