Zapiekanka makaronowo migdałowa

Zapiekanka makaronowo migdałowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Letnia zapiekanka z masą migdałową, makaronem świdry i owocami sezonowymi. Do zapiekanki zrobiłam pyszny sos jeżynowy, który idealnie pasuje. Makaron polecam nie tylko w wersji wytrawnej, ale też na słodko.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • migdały

    1 szklanka
  • woda

    2 łyżki
  • makaron świderki

    200 gramów
  • budyń

    4 łyżki
  • cukier trzcinowy

    4 łyżki
  • borówki

    100 gramów
  • maliny

    100 gramów
  • jeżyny

    300 gramów
  • migdały blanszowane

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Migdały zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Zdejmuję z nich skórkę i zalewam je dwoma szklankami wody mineralnej, odstawiam na noc. Na drugi dzień miksuję blenderem dolewam kolejną szklankę wody. Przelewam na sitko wyłożone gazą i odsączam mleko kokosowe. Mleko wykorzystuję do koktajli. Pozostały miąższ po zmiksowaniu migdałów nie wyrzucam tylko wykorzystuję do zapiekanki. Nie odciskam mocno bo zależy mi żeby masa nie była sucha. Dodaję do niej budyń, cukier dwie łyżki i mieszam. Makaron gotuję al dente mieszam z masą migdałową i wykładam do naczynia do zapiekania. Wkładam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 30 minut góra-dół. 200 g jeżyn przekładam do rondelka, dodaję dwie łyżki cukru i gotuję na wolnym ogniu aż sos zrobi się gęsty. Przecieram go przez sitko, bo nie lubię pestek. Po wyjęciu z piekarnika wylewam sos na zapiekankę, dekoruję owocami i migdałami oraz miętą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Janina

22.07.2018 19:40
Pyszności ;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat