ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"

ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki podstawowe

  • pierś z kurczaka

    podwójna
  • pieczarki

    60 dag
  • cebula

    2 małe
  • papryka czerwona

  • makaron penne

    400 g
  • ząbek czosnku

    4
  • ser żółty

    30 dag

Przyprawy i dodatki

  • przyprawa kebab- gyros Prymat

  • ketchup pikantny

    200 g
  • majonez

    szklanka
  • jogurt grecki

    400 g
  • majeranek

  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"

Mięso kroję, mieszam na patelni z 2 łyżkami oleju, posiekanym ząbkiem czosnku i całą przyprawą. Zostawiam na minimum godzinę w lodówce. Następnie podsmażam.
Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Stenka 26.06.2017 13:24
smaczne danie
ilka01 26.06.2017 12:33
pyszności ....:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat