Przepis i sposób przygotowania na: ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"
Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.