Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
pierś z kurczaka
podwójna -
pieczarki
60 dag -
cebula
2 małe -
papryka czerwona
-
makaron penne
400 g -
ząbek czosnku
4 -
ser żółty
30 dag
Przyprawy i dodatki
-
przyprawa kebab- gyros Prymat
-
ketchup pikantny
200 g -
majonez
szklanka -
jogurt grecki
400 g -
majeranek
-
pieprz
-
sól
Przepis i sposób przygotowania ZAPIEKANKA MAKARONOWA "GYROS"
Mięso zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu smażę pokrojone w półplasterki pieczarki i posiekaną cebulę (odrobinę solę). Jak wyparuje woda z pieczarek, dodaję posiekaną paprykę, smażę około 5 minut.
Makaron gotuję w osolonej wodzie. Mieszam z nadmiarem oliwy pozostałym po smażeniu.
Połowę jogurtu mieszam z 3/4 szklanki majonezu i ketchupem. Pozostały jogurt łączę z 1/4 majonezu, dodaję posiekany czosnek, majeranek i pieprz. Odstawiam do lodówki.
Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układam warstwy: 1/3 makaronu, 1/3 farszu pieczarkowego, 1/2 kurczaka i 1/2 sosu ketchupowego. Posypuję 1/3 sera. Następnie: 1/3 makaronu, 1/3 pieczarek, pozostałe mięso, sos ketchupowy, 1/3 sera. Na koniec: makaron, farsz pieczarkowy, sos jogurtowy i ser.
Zapiekam około 25 minut w 200 stopniach.
Komentarze (2)