Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki podstawowe
-
makaron
400 gramów -
ogórki konserwowe
6 średniej wielkości -
papryka czerwona
2 średnie -
pierś z kurczaka
2 pojedyncze średniej wielkości -
Przyprawa kebab-gyros klasyczna Prymat
-
kukurydza w puszce
opakowanie -
żółty ser starty
10-15 dag -
olej
Sos
-
majonez
5 łyżek -
śmietana
6 łyżek -
ketchup pikantny
6 łyżek -
ząbki czosnku
3 większe -
sól i pieprz
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka gyros
Mięso kroję w większą kostkę, dobrze obtaczam w oleju (2 łyżki) wymieszanym ze sporą ilością przyprawy gyros, odstawiam na kilkanaście minut. Następnie smażę na rozgrzanej patelni do momentu, aż mięso będzie soczyste, układam na ręczniku papierowym.
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie, odcedzam.
Kukurydzę osączam na sicie, paprykę i ogórki kroję w kostkę.
Ząbki czosnku rozgniatam nożem i drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami sosu, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Układam warstwy zapiekanki w naczyniu do zapiekania: 1/2 makaronu, 1/3 sosu, mięso, warzywa, 1/3 sosu, 1/2 sera, pozostały makron, sos i ser.
Całość zapiekam w 180 stopniach pod przykryciem około 25 minut.
Komentarze (5)