Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka gołąbkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • ryż

    200 g
  • cebula

    1 sztuka
  • kapusta biała

    1 mała
  • olej do smażenia

  • Pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • pomidory suszone Smak

    2-3 sztuki
  • majeranek Prymat

    szczypta
  • sól i pieprz

  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wycinamy głąb. Liście kapusty wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy 15-20 minut.
Mięso mielone przypiekamy na patelni z odrobiną oleju. Pod koniec dorzucamy drobno pokrojoną cebulę.
Ryż gotujemy do miękkości. Mieszamy go następnie z mięsem i cebulą.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory z puszki miksujemy z pomidorami suszonymi, dodajemy majeranek.
W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: kapusta, mięso, polewamy sosem, kapusta, mięso, polewamy sosem. Na górę wrzucamy masło.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę, dobrze przykryć folią aluminiową.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

09.04.2017 23:02
Wygląda fajowo ;)

w mojej kuchni

21.03.2017 16:31
pyszne jedzonko

Madzai

20.03.2017 19:29
smaczne danie

adelajda

20.03.2017 16:50
Ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat