Zapiekanka a'la jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    200 gram
  • jabłka

    4 sztuki
  • masło

    50 gram
  • cukier

    4 łyżki
  • cynamon

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotować w leciutko osolonej wodzie.
Jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Wysypać 1 torebke ryżu,na to 1/2 jabłek,
posypać cukrem i cynamonem.
Na to kolejna torebka ryżu,jabłka, cukier, cynamon
i kilka plasterków masła.
Piec w 180 stopniach niecałą godzinę pod przykryciem.
Aleksandra/Olcia
danie podawać polane śmietaną lub jogurtem można jeść na ciepło lub na zimno.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 01.02.2015 20:19
Bardzo fajny przepis.
irenka 01.02.2015 20:05
fajny przepis,zabieram,na pewno pyszna zapiekanka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat