Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka a’la gołąbki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta 0,5 kg
ryż 300 gram
zer zółty 20 dag
śmietana 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
mięso mielone 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka a’la gołąbki

Zagotować wodę z solą, wrzucić ryż, ugotować. Do ugotowanego ryżu wrzucić zmielone mięso (lub podsmażoną i pokrojoną wędlinę). W międzyczasie zaparzyć liście kapusty. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć sparzone liście kapusty, na przemian z warstwą ryżu. W osobnym naczyniu roztrzepać śmietanę z jajkiem i z przyprawami (można dodać odrobinę ketchupu) i zalać potrawę. Wierzch posypać startym serem. Zapiekać w temp. 180 stopniu, przez około godzinę. Podawać można z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak