Zapiekanka

Zapiekanka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziamniaki

    5 szt
  • marchew

    2 szt
  • zielony grodzek

    3 łyżki
  • kukurydza

    3 łyżki
  • kalafior

    1/2 sztuki
  • jajko

    1 szt
  • śmietana

    3-4 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • gałka muszkatołowa

    do smaku
  • ser żółty

    8-10 plasterkó
  • boczek

    8-10 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka

Ziemniaki i marchew obrać. Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa obgotować na pół-miękko. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kilka plasterków wędliny/boczku. Na wierzch wyłożyć warzywa.Na warzywa polożyć pozostalą część wędliny boczku - jeżeli jest to boczek warto go pokroić na mniejsze części i podsmażyć. Całość polać sosem zrobionym ze śmietany i jajka, doprawionego solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na wierzchu ułożyć plasterki żółtego sera. Całość zapiekać w piekraniku w temp. 220 stopni C.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Margo1 30.04.2013 20:04
lubię takie zapiekanki
Anna141 21.04.2011 10:48
pyszne
stokrotka 18.12.2010 22:51
supcio!
kot_pankracy 04.12.2010 15:30
fajny obiad, bo wszystkie składniki zwykle są w domu
MAR3STA 03.12.2010 17:09
świetny pomysł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat