Zapiekane ziemniaki obiadowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniak

    6 sztuka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • słodka czerwona papryka

    do smaku
  • olej

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek

    1 sztuka
  • ser mozzarella

    1/2 (starty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy w sposób tradycyjny. Następnie odcedzamy. Gdy będą chłodniejsze (ale nie całkiem zimne) kroimy je w średniej grubości plastry i umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je tartym serem mozzarella, ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią i słodką papryką. Na koniec obieramy czosnek i ścieramy na tarce o małych oczkach na tak przygotowane ziemniaki.
Całość polewamy po wierzchu oliwą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut (sprawdzamy aż ser się roztopi). Podajemy z drugim daniem obiadowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 10.01.2014 07:24
Lubię tak zapiekane ziemniaki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat