Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaki obiadowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniak 6 sztuka
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
słodka czerwona papryka do smaku
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
czosnek 1 sztuka
ser mozzarella 1/2 (starty)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaki obiadowe

Ziemniaki obieramy i gotujemy w sposób tradycyjny. Następnie odcedzamy. Gdy będą chłodniejsze (ale nie całkiem zimne) kroimy je w średniej grubości plastry i umieszczamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je tartym serem mozzarella, ziołami prowansalskimi, suszoną bazylią i słodką papryką. Na koniec obieramy czosnek i ścieramy na tarce o małych oczkach na tak przygotowane ziemniaki.
Całość polewamy po wierzchu oliwą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut (sprawdzamy aż ser się roztopi). Podajemy z drugim daniem obiadowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 10.01.2014 07:24
Lubię tak zapiekane ziemniaki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak