Zapiekane ziemniaki

Zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młode ziemniki

    10 ok szt
  • przyprawy

    różne
  • ser żółty

  • kiełbasa

  • cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać. Najsmaczniejsze są młode, wówczas ich nie obieramy ale bardzo dokładnie myjemy - najlepiej szczoteczką.
Jeśli są duże przekroić na pół i obgotować w lekko osolonej wodzie.
Odcedzić i poczekać aż troszkę przestygną. Pokroić na mniejsze części (ósemki bądź talarki).
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać obficie przyprawami: oregano, papryka, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie i inne wg uznania.
Dodać podsmażoną kiełbaskę i cebulkę. Lekko wymieszać.
Na wierzch zetrzeć żółty ser.
Zapiec piekarniku przez ok. 25-30 min, w temp. 200 stopni.

SMACZNEGO :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (45)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 14.02.2014 12:09
lubię takie zapiekanki
hahanka 23.11.2013 15:27
zapowiadają się pysznie
IKrakowianka 20.11.2013 16:52
lubię takie ziemniaczki
Malgorzata549 09.10.2013 14:18
uwielbiam takie ziemniaczki
Ania67 24.09.2013 14:06
uwielbiam takie
Wafelek2601 03.04.2013 21:52
Super obiadek
Pani Domu 19.02.2013 08:12
pyszne danie
Jodaj 17.02.2013 21:53
bardzo dobra :)
Beata23 16.01.2013 10:15
ciekawy pomysł
Elżbieta17 06.01.2013 18:59
pychotka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat