Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane ziemniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 3 szt
masło 50 g
mleko 3,2% 300 ml
szpinak 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukinia żółta 1 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
Bazylia suszona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
czosnek 1 ząbek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane ziemniaczki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki pokroić w plastry. Nasmarować keksówkę masłem i wyłożyć pierwszą warstwą ziemniaków. Posolić i popieprzyć. Cukinie umyć, pokroić w plastry i posolić. Poczekać aż puści sok i zmięknie a następnie rozłożyć na ziemniakach.

Jajka zmiksować z mlekiem i zalać zapiekankę do wysokości cukinii. Posypać cukinię ziołami a następnie rozłożyć na niej drugą warstwę ziemniaków.

Krok 1 - Zapiekane ziemniaczki foto
2
Szpinak (u mnie mrożony) przesmażyć na maśle, aby odparował.Doprawić czosnkiem i solą.
Pod koniec smażenia zagęścić mąką ziemniaczaną. Rozsmarować na warstwie ziemniaków i zakryć kolejną warstwą ziemniaków.
Krok 2 - Zapiekane ziemniaczki foto
3
Doprawić do smaku przyprawami i ziołami.
Krok 3 - Zapiekane ziemniaczki foto
4
Zalać resztą masy mleczno-jajecznej.
Krok 4 - Zapiekane ziemniaczki foto
5
Zapiekać w temperaturze 140-150 stopni ok. 30-40 minut. Podawać na obiad jako dodatek do mięsa lub polane sosem np. szpinakowym, grzybowym, serowym jako osobne danie.
Krok 5 - Zapiekane ziemniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 05.11.2014 21:40
bardzo pomysłowe
wwwiolka 04.11.2014 14:03
Bardzo fajny przepis.
Adamorek 04.11.2014 13:40
dobra odmiana zamiast tradycyjnych
erym 04.11.2014 12:53
musze koniecznie wyprobowac, zapowiada sie uczta!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak