Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem

Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • seler korzeniowy

    3 duże
  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • mozzarella

    2 kule
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    200 g
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto
Selery gotujemy (ze skórką) na półmiękko w osolonym jedną łyżką soli wrzątku (gotować je około 30-40 minut). Studzimy, przekrawamy na połowy i wydrążamy środki.
Krok 2 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, dodajemy paprykę ostrą oraz curry. Dokładnie mieszamy, smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę środki selera, chwilę podsmażamy. Wlewamy jogurt, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, mieszamy dokładnie, studzimy farsz. Do ostudzonego farszu dodajemy startą jedną kulę mozzarelli i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Zapiekane selery faszerowane mięsem i jogurtem foto
Środek selerów wypełniamy farszem. Na wierzchu układamy pokrojoną na kawałki kolejną kulę mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni na blasze wyłożonej folią aluminiową. Smacznego!
Justi2401
Zapiekane selery to mój eksperyment kulinarny, który z pewnością wielokrotnie jeszcze powtórzę. Świetnie smakują z mięsem, ciągnącą się mozzarellą, jogurtem i nutą curry. Tego trzeba spróbować!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

agnieszka214 26.06.2017 21:10
W takim wydaniu jeszcze nie jadłam selera
IKrakowianka 26.06.2017 20:19
fajny pomysł :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat