Zapiekane pomidory nadziewane mięsem i oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekane pomidory nadziewane ryżem, mięsem mielonym i oliwkami. Danie, które możecie przyrządzić na obiad lub kolację.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    12 dużych sztuk
  • ryż czarny

    100 g
  • łopatka wieprzowa

    100
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • oliwki zielone

    3 duże łyż.
  • jajko

    1 sztuka
  • masło

    4 duże łyż.

Dodatki:

  • natka pietruszki

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • koperek świeży

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotować ryż zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu.

Cebulę obrać, posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Mięso zmielić, chwilę przesmażyć na patelni. Dodać ryż, jajko, sól i pieprz, całość wymieszać. Następnie dodać przygotowaną wcześniej cebulkę, posiekane na drobne kawałki oliwki i natkę pietruszki.

Pomidory umyć, ściąć wierzch, wyjmując ze środka ziarenka. Do środka włożyć przygotowane nadzienie, przykryć każdą sztukę wierzchem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut. Upieczone pomidory można posypać świeżym koperkiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 29.01.2019 17:24
Bardzo spodobał mi się ten farsz. Czarny ryż ładnie wygląda w takim wydaniu.
Babeczka35 27.01.2019 18:32
Pyszna propozycja i piękny talerz :)
bietka 24.01.2019 11:29
Bardzo smaczne danie : )
Bożena Matuszczyk 24.01.2019 11:16
Bardzo apetyczny i smaczny posiłek.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat