Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane pomidory i bakłażan z kaszą bulgur
Kaszę bulgur ugotować w wodzie według opisu na opakowaniu.
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 3-4 mm, posypać solą i odstawić aż puści sok.
Marchewkę obrać i pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
Z pomidorów odciąć wierzołek i wydrążyć środek.
Marchewkę, cebulę, czosnek oraz resztki bakłażana poddusić na oleju. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą Curry Prymat.
Wymieszać kaszę z przyprawionymi warzywami. Posiekać kolendrę i dodać do farszu.
Pomidory nadziewać farszem i układać w foremce na przemian z zrolowanym plastrem bakłażana wypełnionym farszem.
Całość posypać wiórkami sera mozarella i zapiekać w piekarniku przez 30-40 minut w 170 stopniach.