Zapiekane plastry bakłażana z czerwonym pesto i chorizo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekane plastry bakłażana z czerwonym pesto i chorizo są znakomitym połączeniem smaków i aromatów. Zadowolą nawet najbardziej wybrednego człowieka.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Czerwone pesto:

  • pomidory suszone

    1 szklanka
  • migdały prażone

    0.3 szklanki
  • parmezan starty

    40 g
  • oliwa extra virgin

    1 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    1 duża łyż.
  • rozmaryn świeży

    1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy

    0.25 łyżeczki
  • sól

    0.25 łyżeczki

Ponadto:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • chorizo

    100 g
  • oliwki zielone

    50 g
  • orzechy laskowe

    50 g
  • olej do smażenia

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bakłażana myję i kroję w plastry o szerokości około 1 cm, posypuję solą i smażę na patelni z obu stron.

Orzechy laskowe podsmażam na suchej patelni.

Wszystkie składniki na czerwone pesto wkładam do blendera i dokładnie miksuję na jednolitą masę.

Chorizo kroję na drobne kawałki i dodaję do pesto a następnie mieszam dokładnie. Wykładam na bakłażana, następnie kładę przekrojone na pół oliwki oraz posypuję uprażonymi orzechami laskowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat