Zapiekane naleśniki z brokułami i żółtym serem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • naleśniki

  • mąka pszenna

    2 szkl.
  • mleko

    1 szkl.
  • woda

    1 szkl.
  • jajka

    2 szt.
  • sól

    szczypta
  • brokuł

    1 szt.
  • ser żółty

    200 g
  • czosnek

    1-2 ząbki
  • mleko

    2 szkl.
  • masło

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy mleko, wodę, jajka oraz szczyptę soli i wszystko miksujemy lub ubijamy trzepaczką. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie, bez grudek. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię i delikatnie spryskujemy olejem lub smarujemy skórką słoniny. Ciasto nabieramy łyżką wazową i nalewamy na gorącą patelnię. Jeśli naleje nam się za dużo ciasta zlewamy go z powrotem do miski. Smażymy z obu stron.

Mleko zagotowujemy. Ja często chcąc zaoszczędzić czas wlewam zimne mleko, a sos także wyjdzie aksamitny i gładki.
Masło wkładamy do rondelka i na wolnym ogniu rozpuszczamy. Dodajemy mąkę i cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką - smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić! Ważne jest dokładne połączenie masła z mąką. Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to znaczy, że jest już gotowa. Rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko. Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos. Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku i według uznania solą, świeżo mielonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze, tak by się nie rozgotował, tylko był lekko twardawy, lekko studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.
Na każdy naleśnik układamy kawałki brokułów, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną drobno posiekanego czosnku, posypujemy serem, składamy w trójkąty (na pół i jeszcze raz na pół).
Układamy w formie do pieczenia i polewamy sosem beszamelowym, posypujemy resztą żółtego sera i ewentualnie suszonymi płatkami chili.
Zapiekamy około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 05.10.2013 10:03
coś innego, ciekawego, no i brokuły moje ulubione;)
AGNIESZKA144 03.10.2013 06:47
to musi być pyszne
ana1 29.09.2013 12:21
Bardzo fajne
mufinka79 29.09.2013 10:46
Dziękuję wszystkim i każdemu z osobna za miłe komentarze :)
Kuchenka 28.09.2013 20:30
super danie
joanna30 28.09.2013 17:39
Mniam, pyszne :) bardzo lubie takie naleśniki :)
Ela_K 28.09.2013 16:40
pyyyyyycha :)
msmors 28.09.2013 14:18
wspaniały pomysł
Pyszota 28.09.2013 13:52
Pyszne danie :)
pati100015 28.09.2013 13:37
pyszne naleśniczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat