Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z soczewicy z serem i jagodami

5.0
(59)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z dodatkiem mąki z soczewicy z nadzieniem serowo-jagodowym. Są pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! :)

Składniki:

Naleśniki z soczewicy

mąka bezglutenowa 0.5 szklanki
mąka pszenna 0.7 szklanki
mleko 1 szklanka
woda mineralna 0.5 szklanki
jajko małe 3 sztuki
olej 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
sól 1 szczypta

Farsz serowo-jagodowy

ser biały półtłusty 275 gramów
jagody 120 gramów
kwaśna śmietana 2 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 1 łyżka
miód 1 łyżka

Dodatki

cukier puder 1.5 łyżki
jagody 0.5 szklanki

Porada

Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle. Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z soczewicy z serem i jagodami

KROK 1, FARSZ:

Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.

* Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.

KROK 2, NALEŚNIKI:

Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i z czerwonej soczewicy), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.

KROK 3, PODANIE:

Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.

* Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak