Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z soczewicy z serem i jagodami
KROK 1, FARSZ:
Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.
* Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.
KROK 2, NALEŚNIKI:
Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i z czerwonej soczewicy), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.
KROK 3, PODANIE:
Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.
* Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu