Naleśniki z soczewicy z serem i jagodami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Jagody to skarbnica witamin oraz wartości odżywczych. Są zdrowe, ale także pyszne, dlatego warto korzystać z trwającego sezonu jagodowego. Dzisiaj zapraszam Was na naleśniki z dodatkiem mąki z soczewicy z nadzieniem serowo-jagodowym. Są pyszne, pożywne, elastyczne i idealne do zawijania! :)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki z soczewicy

  • mąka bezglutenowa

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    0.7 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • woda mineralna

    0.5 szklanki
  • jajko małe

    3 sztuki
  • olej

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Farsz serowo-jagodowy

  • ser biały półtłusty

    275 gramów
  • jagody

    120 gramów
  • kwaśna śmietana

    2 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • miód

    1 łyżka

Dodatki

  • cukier puder

    1.5 łyżki
  • jagody

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1, FARSZ:

Ser biały rozgniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy żółtko, śmietanę, jagody, miód oraz cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Jagody delikatnie rozgniatamy, aby ser nabrał pięknego koloru.

* Jeśli lubimy bardzo słodkie farsze - dodajmy do niego więcej miodu lub cukru pudru.

KROK 2, NALEŚNIKI:

Do miski przesiewamy obie mąki (pszenną i z czerwonej soczewicy), wbijamy 3 małe jajka, wlewamy mleko, wodę i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy lub energicznie mieszamy trzepaczką dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia ciasta, a następnie odstawiamy je na około 15 minut. Po tym czasie wylewamy porcję ciasta na dobrze rozgrzaną patelnię naleśnikową (wysmarowaną delikatnie masłem lub olejem przed pierwszą partią smażenia) i smażymy naleśniki z obu stron.

KROK 3, PODANIE:

Gotowe naleśniki smarujemy serowo jagodowym farszem i zawijamy wedle uznania - w rulon, krokieta lub składamy w kopertę. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.

* Do przygotowania naleśników użyłam cukru pudru z ksylitolu

Futka
Przed podaniem naleśniki możemy także przyrumienić na maśle. Tak samo robimy, kiedy chcemy podać je na drugi dzień.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat