Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.
Pomidory kroimy w grube plastry.
Oliwki osączamy, kroimy na pół.
Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.
Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.
Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Podajemy z sosem makrelowym.