Zapiekane faszerowane pory

Zapiekane faszerowane pory

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pory

    4 (grube)
  • jajko

    4
  • kiełbasa śląska

    2 pętka
  • ser cheddar

    150 g
  • dymki ze szczypiorkiem

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • śmietana 12%

    4 łyżki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż na połówki.
Dymkę oczyściłem, opłukałem, posiekałem razem ze szczypiorkiem i zeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty.
Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem.
Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 05.01.2015 16:43
Ciekawa propozycja :)
Ola1young 05.01.2015 16:33
fajne jedzonko :-)
soovka 05.01.2015 14:34
Wow! Wygląda bardzo kusząco!
Kluska_87 05.01.2015 13:21
super się prezentuje, na początku myślałam że to zapiekanki
aisoglam 05.01.2015 11:59
Fajna propozycja :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat