Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane chlebowe ślimaczki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb 5 dużych kromek
dżem
masło
jajko 1 sztuka
cukier 1 łyżka +2 łyżeczki do posypania
mleko 100 mililitrów
kwaśna śmietana 2 łyżki

Porada

Śniadanie to smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane chlebowe ślimaczki

Kroki postępowania

1
Z kromek chleba odkrawamy skórki. Na blacie przygotowujemy kawałki folii spożywczej (trochę większe niż kawałki chleba). Chleb smarujemy z jednej strony masłem, po czy kładziemy masłem do dołu na folii spożywczej. Rozpłaszczamy dokładnie dłonią i smarujemy dżemem. Z pomocą folii zwijamy ruloniki, zawijamy w folię i wstawiamy na kilka minut do zamrażalnika.
Krok 1 - Zapiekane chlebowe ślimaczki foto
2
W tym czasie jajko ucieramy z 1 łyżką cukru na puszystą masę. Dodajemy mleko i śmietanę, ponownie ubijamy przez chwilę.
Krok 2 - Zapiekane chlebowe ślimaczki foto
3
Dwa małe naczynia do zapiekania natłuszczamy lekko masłem i smarujemy dżemem.
Krok 3 - Zapiekane chlebowe ślimaczki foto
4
Ruloniki wyciągamy z zamrażalnika, odwijamy z folii i każdy kroimy na 3 części. Dowolnie układamy w naczyniach i zalewamy masą jajeczną. Każdą porcję posypujemy z wierzchu 1 łyżeczką cukru, a następnie pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 4 - Zapiekane chlebowe ślimaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.03.2016 06:33
ciekawe :)
Seba 30.04.2015 08:08
fajny przepis
Ali 28.10.2014 07:44
Wygląda całkiem nieźle, zjadłbym :)
zabcia117 28.10.2014 06:55
Ciekawy pomysł :)
IKrakowianka 27.10.2014 20:56
rewelacja!
Pani Domu 27.10.2014 14:52
ładnie wyglądają
Joannasz3190 27.10.2014 13:58
Muszą być pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak