Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekane awokado z jajkiem z młodym szpinakiem, pomidorami i serem pleśniowym - danie na pożywne śniadanie lub późny brunch.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • awokado

    2 sztuki
  • jaja

    4 sztuki
  • ser pleśniowy

    100 gramów
  • liście szpinaku

    200 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • pomidory suszone

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • orzeszki pinii

    3 łyżki
  • olej z suszonych pomidorów

  • chleb wieloziarnisty

    4 kromki

Do smaku:

  • mielona gałka muszkatołowa Prymat

  • pieprz biały Prymat

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • sól morska Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na patelni na rozgrzanym oleju z suszonych pomidorów smażymy, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony czosnek, szpinak, pokrojone pomidory, prażone orzeszki pinii i doprawiamy do smaku.

Awokado kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, wkładamy ser pleśniowy , dodajemy  jajko i wkładamy na nagrzanego piekarnika na 10 minut w temp. 180°C .

Tak przygotowane zapiekane awokado podajemy ze szpinakiem i tostowanym chlebem wieloziarnistym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat