Zapiekane awokado z jajkiem, szynką i szczypiorkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Ciekawa propozycja na udane śniadanie w zdrowym stylu. Awokado zapiekane z jajkiem, pachnącą szynką, z dodatkiem aromatycznego świeżego szczypiorku sprawdzi się również w postaci imprezowej przystawki.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • awokado

    2 szt.
  • jaja

    4 szt.
  • szynka wędzona

    100 g
  • sok z połowy cytryny

  • szczypiorek posiekany

    4 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • sól

    4 szczypty
  • pieprz

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Awokado przekroić na pół, pozbawić pestek i lekko łyżką poszerzyć miejsce po pestce wyciągając część miąższu. Środek awokado skropić sokiem z cytryny.

2. Do każdego zagłębienia awokado wbić jajko, oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 12-16 minut aż białko się zetnie.

3. Szynkę pokroić w kostkę i przesmażyć na rozgrzanym oleju.

4. Gotowe awokado podawać posypane szczypiorkiem i szynką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat