Zapiekana \"Przegląd tygodnia\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,25 kg
  • pieczony kurczak lub okrawki wędlin

    20 dkg
  • pieczarki

    20 dkg
  • śmietana

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 siekana
  • rosół z kostki

    1 (warzywny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzącym rosołem z kostki. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Mięso pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, cienko poszatkować, udusić na tłuszczu, posolić i oprószyć mąką, zalać śmietaną i raz jeszcze podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Jajko wymieszać z ostudzonymi pieczarkami. Formę do zapiekania natłuścić i wysypać bułką tartą. Ziemniaki wymieszać z mięsem i siekaną natką, wyłożyć do formy, lekko posolić. Zalać 1 szklanką rosołu a na wierzch dać sos pieczarkowy i posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 17.01.2012 15:15
z takich składników na pewno wychodzi pyszna zapiekanka :)
mala2021 21.09.2011 15:13
i pozamiatane ;)
Rogalik 15.08.2011 20:53
super
jeta72 09.05.2011 10:16
Proste a jakie smaczne;)
irenka 22.03.2011 21:15
fajny przepis,muszę spróbować
Lidia11 24.09.2010 19:14
szybko i fajnie
justyna111 24.09.2010 18:18
fajne
iwa643 31.08.2010 13:33
expresowe i smaczne
pauluna 23.08.2010 12:27
kocham zapiekanki
marzencia2007 11.08.2010 10:35
i porzadki w lodówce zrobione :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat