Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Sezonowe warzywo które często gości na mym stole.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • paryka żółta

    6 sztuka
  • mięso mielone

    500 gramów
  • ryż ugotowany

    1 sztuka
  • cebula

    2 sztuki
  • ząbki czosnku

    2 ząbek
  • jajko

    1 sztuk
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz czarny mielony

    2 szczypty
  • oliwa

    1 łyżka
  • żółty ser

    6 plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Papryki umyć, odciąć im wierzch i usunąć pestki ze środka.
2. Cebulę pokroić w paski, zarumienić na oliwie, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami.
4. Gotowe papryki nadziewamy gotowym farszem mięsnym i układamy na blaszce nasaczonej oliwą. Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
5. Na koniec na każdą paprykę wyłożyć po plasterku żółtego sera i zapiekać jeszcze przez ok 10min. Posypać koperkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat