Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Sezonowe warzywo które często gości na mym stole.

Składniki:

Składniki

paryka żółta 6 sztuka
mięso mielone 500 gramów
ryż ugotowany 1 sztuka
cebula 2 sztuki
ząbki czosnku 2 ząbek
jajko 1 sztuk
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
oliwa 1 łyżka
żółty ser 6 plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Papryki umyć, odciąć im wierzch i usunąć pestki ze środka.
2. Cebulę pokroić w paski, zarumienić na oliwie, aż będzie szklista. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
3. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami.
4. Gotowe papryki nadziewamy gotowym farszem mięsnym i układamy na blaszce nasaczonej oliwą. Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
5. Na koniec na każdą paprykę wyłożyć po plasterku żółtego sera i zapiekać jeszcze przez ok 10min. Posypać koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak