Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Zapiekana kapusta włoska  w sosie pomidorowym, zwana również "oszukanymi gołąbkami", to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Bez wątpienia na jednorazowym jej przygotowaniu się nie skończy, wierzcie mi

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kapusta włoska

    1 główka
  • mięso mielone z udźca indyka

    1/2 kg
  • jajko

    2 sztuki
  • cebula pokrojona w kostkę

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    6 sztuk
  • kasza jaglana ugotowana

    2 szklanki
  • Sos pomidorowy Kucharek

    1 opakowanie
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
  • kostka rosołowa Kucharek

    1 sztuka
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • masło

    do posmarowania naczynia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką drobiową Kucharek.

2. Następnie kapustę studzimy i delikatnie rozkładamy liście na ścierkę.

3. W rondlu smażymy na maśle cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy mięso, suszone pomidory, mieszamy, podlewamy bulionem z gotowania kapusty i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek. Całość dusimy około 20 minut.

4. Tak przygotowane mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy rozkłócone jajka i ponownie doprawiamy do smaku.

5. Pojemnik żaroodporny smarujemy masłem układamy liście kapusty, nakładamy farsz mięsny z kaszą i przykrywamy liśćmi kapusty.

6. Całość skrapiamy bulionem z gotowania kapusty i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 30 minut.

7. Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

8. Gotową kapustę z farszem mięsnym z kaszą, kroimy na kawałki, układamy na sosie i posypujemy natką pietruszki.   

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat