Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym

5.0
(23)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekana kapusta włoska  w sosie pomidorowym, zwana również "oszukanymi gołąbkami", to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Bez wątpienia na jednorazowym jej przygotowaniu się nie skończy, wierzcie mi

Składniki:

Składniki:

kapusta włoska 1 główka
mięso mielone z udźca indyka 1/2 kg
jajko 2 sztuki
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
suszone pomidory z ziołami Smak 6 sztuk
kasza jaglana ugotowana 2 szklanki
Sos pomidorowy Kucharek 1 opakowanie
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
kostka rosołowa Kucharek 1 sztuka
masło klarowane 1 łyżka
masło do posmarowania naczynia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym

1. Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką drobiową Kucharek.

2. Następnie kapustę studzimy i delikatnie rozkładamy liście na ścierkę.

3. W rondlu smażymy na maśle cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy mięso, suszone pomidory, mieszamy, podlewamy bulionem z gotowania kapusty i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek. Całość dusimy około 20 minut.

4. Tak przygotowane mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy rozkłócone jajka i ponownie doprawiamy do smaku.

5. Pojemnik żaroodporny smarujemy masłem układamy liście kapusty, nakładamy farsz mięsny z kaszą i przykrywamy liśćmi kapusty.

6. Całość skrapiamy bulionem z gotowania kapusty i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 30 minut.

7. Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

8. Gotową kapustę z farszem mięsnym z kaszą, kroimy na kawałki, układamy na sosie i posypujemy natką pietruszki.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak