Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym
1. Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką drobiową Kucharek.
2. Następnie kapustę studzimy i delikatnie rozkładamy liście na ścierkę.
3. W rondlu smażymy na maśle cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy mięso, suszone pomidory, mieszamy, podlewamy bulionem z gotowania kapusty i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek. Całość dusimy około 20 minut.
4. Tak przygotowane mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy rozkłócone jajka i ponownie doprawiamy do smaku.
5. Pojemnik żaroodporny smarujemy masłem układamy liście kapusty, nakładamy farsz mięsny z kaszą i przykrywamy liśćmi kapusty.
6. Całość skrapiamy bulionem z gotowania kapusty i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 30 minut.
7. Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
8. Gotową kapustę z farszem mięsnym z kaszą, kroimy na kawałki, układamy na sosie i posypujemy natką pietruszki.