Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Zapiekana kapusta włoska  w sosie pomidorowym, zwana również "oszukanymi gołąbkami", to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Bez wątpienia na jednorazowym jej przygotowaniu się nie skończy, wierzcie mi

Składniki:

Składniki:

kapusta włoska
1 główka
mięso mielone z udźca indyka
1/2 kg
jajko
2 sztuki
cebula pokrojona w kostkę
1 sztuka
ząbki czosnku
2 sztuki
suszone pomidory z ziołami Smak
6 sztuk
kasza jaglana ugotowana
2 szklanki
Sos pomidorowy Kucharek
1 opakowanie
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku
Sklep Prymat
kostka rosołowa Kucharek
1 sztuka
masło klarowane
1 łyżka
masło
do posmarowania naczynia

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekana kapusta włoska w sosie pomidorowym

1. Z kapusty wykrawamy głąb i gotujemy w wodzie z rozpuszczoną kostką drobiową Kucharek.

2. Następnie kapustę studzimy i delikatnie rozkładamy liście na ścierkę.

3. W rondlu smażymy na maśle cebulę, czosnek, po kilku minutach dodajemy mięso, suszone pomidory, mieszamy, podlewamy bulionem z gotowania kapusty i doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek. Całość dusimy około 20 minut.

4. Tak przygotowane mięso mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy rozkłócone jajka i ponownie doprawiamy do smaku.

5. Pojemnik żaroodporny smarujemy masłem układamy liście kapusty, nakładamy farsz mięsny z kaszą i przykrywamy liśćmi kapusty.

6. Całość skrapiamy bulionem z gotowania kapusty i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180C na 30 minut.

7. Sos pomidorowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

8. Gotową kapustę z farszem mięsnym z kaszą, kroimy na kawałki, układamy na sosie i posypujemy natką pietruszki.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak