Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    2 szklanki
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • woda ciepła

    200 mililitrów
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta

Farsz:

  • kapusta kiszona

    300 gramów
  • żeberka wieprzowe

    300 gramów
  • grzyby suszone

    1 garść
  • kasza jęczmienna

    100 gramów
  • bulion warzywny

    1 litr
  • kozi ser (roladka)

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.

W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy.
Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy.
Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy 35 min w 190°C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 22.11.2018 13:25
Pizza wygląda pysznie. Myślę, że czysty barszcz byłby bardzo dobrym dodatkiem do niej.
R'n'G Kitchen 22.11.2018 23:02
Zdecydowanie ;)
Bożena Matuszczyk 21.11.2018 17:43
Pyszna pizza i ślicznie się prezentuje;)
R'n'G Kitchen 22.11.2018 23:02
Dziękujemy ;)
bietka 21.11.2018 08:59
Prezentuje się bardzo smakowicie, ciekawa jestem jej smaku : )
R'n'G Kitchen 22.11.2018 23:02
Dziękujemy ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat