Zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pól szklanki kwasu żurkowego

  • dwa litry rosołu

  • kilka ziemniaków

  • dwie marchewki

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • łyżka majeranku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do rosołu wrzucamy pokrojoną marchewkę, gotujemy, potem dodajemy ziemniaki, liść laurowy i majeranek. Gdy będą miękkie, dodajemy kwas żurkowy, gotujemy. Gdy zupa jest za rzadka, zaciągamy ją mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Karolcia12 14.11.2013 10:16
fajna zupa
pacpaw 03.01.2012 21:10
nie jadłem nigdy zalewajki
Ewa111 20.12.2011 20:08
teściowa robiła podobną ,bardzo mi zawsze smakowała
Wacław 22.08.2011 10:22
pyszna ,prosta zupka !
Barbara40 16.02.2011 19:16
A,to sie maz ucieszy z przepisu.Wciaz mi opowiada o zalewajce , ktora jadal podczas studiow w Lodzi
PaniMISIOWA 30.11.2010 16:49
szybko i smacznie
SmacznaPyza 25.11.2010 10:10
chyba dodałabym więcej zakwasu bo lubię kwaśne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat