Zalewajka

Zalewajka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pól szklanki kwasu żurkowego

  • dwa litry rosołu

  • kilka ziemniaków

  • dwie marchewki

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • łyżka majeranku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zalewajka

Do rosołu wrzucamy pokrojoną marchewkę, gotujemy, potem dodajemy ziemniaki, liść laurowy i majeranek. Gdy będą miękkie, dodajemy kwas żurkowy, gotujemy. Gdy zupa jest za rzadka, zaciągamy ją mąką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Karolcia12 14.11.2013 10:16
fajna zupa
pacpaw 03.01.2012 21:10
nie jadłem nigdy zalewajki
Ewa111 20.12.2011 20:08
teściowa robiła podobną ,bardzo mi zawsze smakowała
Wacław 22.08.2011 10:22
pyszna ,prosta zupka !
Barbara40 16.02.2011 19:16
A,to sie maz ucieszy z przepisu.Wciaz mi opowiada o zalewajce , ktora jadal podczas studiow w Lodzi
PaniMISIOWA 30.11.2010 16:49
szybko i smacznie
SmacznaPyza 25.11.2010 10:10
chyba dodałabym więcej zakwasu bo lubię kwaśne :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat