zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    30-40 dekagramów
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    3 ziarnka
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • Kucharek przyprawa do potraw

    do smaku
  • majeranek

    do smaku
  • śmietana 18 proc

    3-4 łyżki
  • oliwa

  • jajka

    1 sztukana jedną porcje
  • woda

    1-1,5 litra
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • Barszcz biały

    0,5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka wrzuć boczek, zalej wodą. Po kilku minutach dodaj marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz 2 łyżeczki kucharka. Ziemniaki obierz opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w kostkę. Kiedy woda w garnku zacznie wrzeć odczekaj 10 minut i po tym czasie dodaj ziemniaki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż ją na oleju, po podsmażeniu dodaj ją do zupy. Po 5 minutach wlewamy dobrze wymieszany barszcz biały i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Do salaterki wlej trochę zupy dodaj do niej 4 łyżki śmietany dobrze wymieszaj i tą zawartość wlej z powrotem do garnka, dobrze mieszając. Ugotuj jajka ,wystudź i obierz.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 25.09.2013 07:30
bardzo smaczna
Dorian 17.03.2013 14:18
super pyszny obiadek
kate.500 23.02.2013 21:23
pyszna zupka
pestka 02.02.2013 11:40
lubię taka zupę
Ewa6274879 03.01.2013 15:53
nigdy nie jadłam, chętnie spróbuję :)
Milena87 26.12.2012 00:37
bardzo dobra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat